A Valentin napról kérdeztünk

2023. február 13.

Az NRC-Netpanel Valentin napi kutatása megmutatta, hogy a magyar lakosság körében a szerelem fontos helyet foglal el az életünkben. Az 1000 fős, 18-65 éves lakosságra reprezentatív omnibusz kutatása szerint a magyar társadalom 47%-a jelenleg is szerelmes és 15%-a pedig keresi a szerelmet. A házasságban élők között a szerelmesek aránya 80%, azonban nem minden házasság és párkapcsolat boldog, ugyanis a kapcsolatban élők közel 8%-a jelenleg is keresi a szerelmet.

Az eredményekből látható, hogy a kor előrehaladtával csökken a szerelemben élők aránya. Az első szerelem ideje a többség életében serdülőkorban történt (54%), de nem ritka a gyerekkor említése sem, hiszen a válaszadók, mintegy 30%-a gyerekként tapasztalta meg ezt az érzést, míg a felnőttkorban a válaszadók mintegy 12%-a találkozott az első szerelemmel. 

A Valentin nap története

A Valentin nap a szerelem ünnepe, amelyet február 14-én ünneplünk világszerte. Az ünnep az antik római kultúrából származik, ahol a Lupercalia nevű ünnepet tartottak, amelyet a szerelem és az áldás megünneplésére szenteltek. Az ünnepet a kereszténység megjelenése után Szent Valentin, aki egy pápai püspök volt, tiszteletére alakították át. Az első Valentin napi ajándékokat a 14. században kezdték el adni, amikor a gyermekek verseket, rajzokat és szíveket küldtek azoknak, akik szerették őket.

Az ünnepet a 17. században kezdték el komolyabb szerelmi ünnepnek használni, amikor a férfiak ajándékokat adtak a szerelmüknek. Magyarországon a Valentin-napot a 90-es évek végétől kezdték megünnepelni, amikor a nyugatról importált ünnepkultúra kezdett elterjedni. Azóta egyre népszerűbb a magyarok, főként a fiatalabb generáció körében. Az ünnepen a párok virágokat, ajándékokat, éttermi vacsorákat vagy éppen romantikus programokat szerveznek egymásnak. A Valentin-nap Magyarországon is a szerelem ünneplésének napja, és sok ember számára fontos alkalom a kapcsolatuk ápolására és a szerelmük kifejezésére.

A kép megtekintése nagy méretben: KLIKK IDE!

A Bálint nap és hagyományai

A Bálint napjának hagyományai Magyarországon mély gyökerekre nyúlnak vissza, amelyek az ősi népi vallásos hiedelmekből erednek. Bálint napja, amelyet február 14-én ünnepelünk, a szerelem ünnepének tekinthető, és a legtöbb hiedelem az ifjú párok jövőjét jósolja meg

  • A hajadonok számára a verebet vagy a tengelicet látása jelenthet jóslatot a jövendőbeli házasságukról. 
  • Az alma vágása pedig jelezheti, hogy hány gyermeke születik majd. 
  • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók jó szerencsét hoz, és a 
  • fiatal lány álmaiban megálmodhatja a jövendőbeli férjének nevét, ha a párna alá babérlevelet tesznek.

A népi hagyomány szerint Bálint napján a hideg, száraz idő jó előjel a termésre nézve, amely sok esetben jelentős volt a mezőgazdasági közösségek számára. Bár a Bálint nap hagyományai a modern világban kevésbé ismertek és őrzöttek meg, még mindig sok ember tartja őket, és az év egyik legromantikusabb ünnepét ünneplik.

Valentin nap hatása

A szociológusok és pszichológusok különböző véleményeket fogalmaznak meg a Valentin-napról, de általában egyetértenek abban, hogy az ünnep fontos szerepet játszik a kapcsolatokban és a szerelem kifejezésében. A szociológusok szerint a Valentin-nap a kapitalizmus része, amelynek célja a pénzkörforgalom növelése a szerelmesek által vásárolt ajándékok, virágok és étteremben töltött vacsorák révén. Ugyanakkor sok szociológus szerint az ünnep fontos szerepet játszik a kapcsolatokban, mivel lehetőséget ad a pároknak a kapcsolatuk ápolására és a szerelmük kifejezésére. A pszichológusok szerint a Valentin-nap segíthet a párok számára abban, hogy kifejezhessék a szerelmüket és erősítsék a kapcsolatukat, de ugyanakkor veszélyes lehet azok számára, akiknek nincs párjuk, mivel a nélkülözés érzését erősítheti. 

Valentin napi trendek

A Valentin nap 2023-as trendjeiről számos kutatóintézet beszélt. Az NRC kutatása szerint a legtöbb ember továbbra is kisebb ajándékot ad szerelmének, de egyre többen választják az élményeket, mint például a romantikus vacsorát vagy a wellness hétvégét. Az NRC szakértői szerint a Valentin nap 2023-as trendjei közé tartoznak a környezetbarát ajándékok, amelyek nem csak a szerelem üzenetét hordozzák, hanem a környezet iránti felelősségteljes magatartást is jelképezik.

Az Euromonitor kutatóintézet szerint a Valentin nap 2023-as trendjei között szerepelnek majd a digitális ajándékok, mint például az online zenei előfizetések vagy a digitális könyvek, amelyek kényelmes és környezetbarát megoldást jelentenek a párok számára.

A szerelem ünnepe

Az NRC kutatása szerint a Valentin napot a társadalom 33%-a ünnepli Magyarországon, ez az arány a fiatalok közel 45%, míg az idősebbek körében csak 22%. A szerelem fontosabb része a kutatás szerint a kölcsönös törődés (57%), míg az érzések (26%) és a közös jövőkép (17%) következnek. A szerelem érzése a válaszadók 75%-a szerint fontos és csak a válaszadók 6%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem fontos számára ez az érzés.

A pszichológusok szerint a szerelem fontos az életünkben, mert növeli az önbecsülésünket, javítja a kapcsolatainkat másokkal és segít abban, hogy boldogabbak legyünk. A szerelem az érzések, a törődés és a jövőkép egységét jelenti, és egy életen át tartó út, amely folyamatosan fejlődik és változik.

Ajándék tippek és trendek 2023-ra

  1. Élményalapú ajándék: Romantikus kirándulás, gasztronómiai élmény, wellness hétvége.
  2. Környezetbarát ajándék: Virágok, fák, környezetbarát termékek.
  3. Romantikus könyv: Romantikus regény, versek, idézetek.
  4. Személyre szabott ajándék: Fotóalbum, ékszer, személyre szabott tárgyak.
  5. Édességek és italok: Csokoládé, bor, kávé.
  6. Kreatív ajándék: Festmény, szobor, kerámia.

Ezek a tippek segítenek a szerelem ünnepének sikeres ünneplésében, de a legfontosabb, hogy az ajándék szívből jöjjön. 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

Friss híreink

3asUgrás trambulinon!

A Nyerteseink ismét 6.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.

Rang sorsolás már negyedszer!

A legelhivatottab Tagjaink versenye évente kétszer.