A Valentin napról kérdeztünk

2023. február 13.

Az NRC-Netpanel Valentin napi kutatása megmutatta, hogy a magyar lakosság körében a szerelem fontos helyet foglal el az életünkben. Az 1000 fős, 18-65 éves lakosságra reprezentatív omnibusz kutatása szerint a magyar társadalom 47%-a jelenleg is szerelmes és 15%-a pedig keresi a szerelmet. A házasságban élők között a szerelmesek aránya 80%, azonban nem minden házasság és párkapcsolat boldog, ugyanis a kapcsolatban élők közel 8%-a jelenleg is keresi a szerelmet.

Az eredményekből látható, hogy a kor előrehaladtával csökken a szerelemben élők aránya. Az első szerelem ideje a többség életében serdülőkorban történt (54%), de nem ritka a gyerekkor említése sem, hiszen a válaszadók, mintegy 30%-a gyerekként tapasztalta meg ezt az érzést, míg a felnőttkorban a válaszadók mintegy 12%-a találkozott az első szerelemmel. 

A Valentin nap története

A Valentin nap a szerelem ünnepe, amelyet február 14-én ünneplünk világszerte. Az ünnep az antik római kultúrából származik, ahol a Lupercalia nevű ünnepet tartottak, amelyet a szerelem és az áldás megünneplésére szenteltek. Az ünnepet a kereszténység megjelenése után Szent Valentin, aki egy pápai püspök volt, tiszteletére alakították át. Az első Valentin napi ajándékokat a 14. században kezdték el adni, amikor a gyermekek verseket, rajzokat és szíveket küldtek azoknak, akik szerették őket.

Az ünnepet a 17. században kezdték el komolyabb szerelmi ünnepnek használni, amikor a férfiak ajándékokat adtak a szerelmüknek. Magyarországon a Valentin-napot a 90-es évek végétől kezdték megünnepelni, amikor a nyugatról importált ünnepkultúra kezdett elterjedni. Azóta egyre népszerűbb a magyarok, főként a fiatalabb generáció körében. Az ünnepen a párok virágokat, ajándékokat, éttermi vacsorákat vagy éppen romantikus programokat szerveznek egymásnak. A Valentin-nap Magyarországon is a szerelem ünneplésének napja, és sok ember számára fontos alkalom a kapcsolatuk ápolására és a szerelmük kifejezésére.

A kép megtekintése nagy méretben: KLIKK IDE!

A Bálint nap és hagyományai

A Bálint napjának hagyományai Magyarországon mély gyökerekre nyúlnak vissza, amelyek az ősi népi vallásos hiedelmekből erednek. Bálint napja, amelyet február 14-én ünnepelünk, a szerelem ünnepének tekinthető, és a legtöbb hiedelem az ifjú párok jövőjét jósolja meg

  • A hajadonok számára a verebet vagy a tengelicet látása jelenthet jóslatot a jövendőbeli házasságukról. 
  • Az alma vágása pedig jelezheti, hogy hány gyermeke születik majd. 
  • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók jó szerencsét hoz, és a 
  • fiatal lány álmaiban megálmodhatja a jövendőbeli férjének nevét, ha a párna alá babérlevelet tesznek.

A népi hagyomány szerint Bálint napján a hideg, száraz idő jó előjel a termésre nézve, amely sok esetben jelentős volt a mezőgazdasági közösségek számára. Bár a Bálint nap hagyományai a modern világban kevésbé ismertek és őrzöttek meg, még mindig sok ember tartja őket, és az év egyik legromantikusabb ünnepét ünneplik.

Valentin nap hatása

A szociológusok és pszichológusok különböző véleményeket fogalmaznak meg a Valentin-napról, de általában egyetértenek abban, hogy az ünnep fontos szerepet játszik a kapcsolatokban és a szerelem kifejezésében. A szociológusok szerint a Valentin-nap a kapitalizmus része, amelynek célja a pénzkörforgalom növelése a szerelmesek által vásárolt ajándékok, virágok és étteremben töltött vacsorák révén. Ugyanakkor sok szociológus szerint az ünnep fontos szerepet játszik a kapcsolatokban, mivel lehetőséget ad a pároknak a kapcsolatuk ápolására és a szerelmük kifejezésére. A pszichológusok szerint a Valentin-nap segíthet a párok számára abban, hogy kifejezhessék a szerelmüket és erősítsék a kapcsolatukat, de ugyanakkor veszélyes lehet azok számára, akiknek nincs párjuk, mivel a nélkülözés érzését erősítheti. 

Valentin napi trendek

A Valentin nap 2023-as trendjeiről számos kutatóintézet beszélt. Az NRC kutatása szerint a legtöbb ember továbbra is kisebb ajándékot ad szerelmének, de egyre többen választják az élményeket, mint például a romantikus vacsorát vagy a wellness hétvégét. Az NRC szakértői szerint a Valentin nap 2023-as trendjei közé tartoznak a környezetbarát ajándékok, amelyek nem csak a szerelem üzenetét hordozzák, hanem a környezet iránti felelősségteljes magatartást is jelképezik.

Az Euromonitor kutatóintézet szerint a Valentin nap 2023-as trendjei között szerepelnek majd a digitális ajándékok, mint például az online zenei előfizetések vagy a digitális könyvek, amelyek kényelmes és környezetbarát megoldást jelentenek a párok számára.

A szerelem ünnepe

Az NRC kutatása szerint a Valentin napot a társadalom 33%-a ünnepli Magyarországon, ez az arány a fiatalok közel 45%, míg az idősebbek körében csak 22%. A szerelem fontosabb része a kutatás szerint a kölcsönös törődés (57%), míg az érzések (26%) és a közös jövőkép (17%) következnek. A szerelem érzése a válaszadók 75%-a szerint fontos és csak a válaszadók 6%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem fontos számára ez az érzés.

A pszichológusok szerint a szerelem fontos az életünkben, mert növeli az önbecsülésünket, javítja a kapcsolatainkat másokkal és segít abban, hogy boldogabbak legyünk. A szerelem az érzések, a törődés és a jövőkép egységét jelenti, és egy életen át tartó út, amely folyamatosan fejlődik és változik.

Ajándék tippek és trendek 2023-ra

  1. Élményalapú ajándék: Romantikus kirándulás, gasztronómiai élmény, wellness hétvége.
  2. Környezetbarát ajándék: Virágok, fák, környezetbarát termékek.
  3. Romantikus könyv: Romantikus regény, versek, idézetek.
  4. Személyre szabott ajándék: Fotóalbum, ékszer, személyre szabott tárgyak.
  5. Édességek és italok: Csokoládé, bor, kávé.
  6. Kreatív ajándék: Festmény, szobor, kerámia.

Ezek a tippek segítenek a szerelem ünnepének sikeres ünneplésében, de a legfontosabb, hogy az ajándék szívből jöjjön. 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

Friss híreink

Novemberi Rang Sorsolás 6 nyereménnyel az idén 25 éves Netpanelnél!

Az ebben az évben 25 éves születésnapját ünneplő Netpanel minden eddiginél szuperebb Rang Sorsolással készül az év végére! Most először az extra sorsolás történetében már Felfedező rangtól (16 kitöltött kérdőívtől) esélyes lehetsz!

3asUgrás röplabda közben!

A Nyerteseink ismét 5.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.