Teremtsünk ünnepi hangulatot!

2022-04-01

Húsvéti hangulatteremtés – hogy vannak ezzel a magyarok?

Leginkább otthonunkra korlátozódik húsvétkor az ünnepi díszítés: a magyarok közül tízből hatan (59 százalék) arra készülnek, hogy kitesznek húsvéti hangulatú díszeket házuk-lakásuk táján. A legtöbben (34 százalék a 18-65 év közöttiek köréből) a konyhát-étkezőt cicomázza tojással, barkaággal vagy egyéb tavaszi dekorációval. Terjedőben van nálunk is a kapura, bejárati ajtóra tett koszorú, virág, nyuszifigura: ilyet a válaszadók 22 százaléka említett a tervbe vett húsvéti díszek sorában.

Az érthető módon inkább csak kertes házaknál előforduló udvari díszítés húsvétkor már csak 14 százalékunknál része az ünnepi készülődésnek - a falvakban, községekben természetesen kicsit nagyobb arányban (18 százalék).

 

Fessünk tojást?

A tojásfestés a 18-65 évesek kevesebb mint egyharmadánál (29 százalék) jön szóba idén húsvétkor. Legtöbben otthonukban, szűk családi körben tervezik, de vannak, akik más családtagoknál vagy rokonoknál kifejezetten e célból összejönnek (11 százalék). A tojásfestés szokása falun erősebben jelen van (38 százalék vette tervbe), abban ugyanakkor, hogy milyen technikával díszítik a tojásokat, már nem látni különbséget.

A különféle tojás-díszítési módszerek közül a klasszikus tojásfestékporral festés a legnépszerűbb, hiszen a díszítést tervezők köréből 70% ezt választja. A többi kreatív lehetőséggel kisebb arányban élnek a magyarok. A régi hagyományok szerinti hagymahéjjal és viasszal festés is mindössze a tojásfestők 32, illetve 12 százalékánál jellemző.

Nem meglepő, hogy a nők körében jóval többen festenek idén is tojást (38 százalék), és általában véve az ünnepi dekorálásába is nagyobb kedvvel vágnak bele a hölgyek: 66 százalékuk említette, hogy otthon vagy egyéb helyen, pl. akár munkahelyen, iskolában díszeket készít, tesz ki.

A kutatás a Netpanelen készült 2022. márciusában 1000 fő megkérdezésével. A válaszok a 18-65 év közötti magyar lakosság véleményét megbízhatóan reprezentálják.

 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

Friss híreink

Online kérdőívek kitöltésével szeretnél extra jövedelemhez jutni?

Összeszedtünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelned, hogy a legtöbbet hozhasd ki ebből.

Már meg sem lepődünk...

A digitalizáció, mint fogalom felértékelődött az elmúlt években, amihez erősen hozzájárult a COVID járvány okozta helyzet, mely felgyorsította az online tér szerepének előrehaladását – online…online…online… ügyintézés, vásárlás, oktatás és még sorolhatnánk. A digitális fejlődés azonban nem csak a felnőttek világában van jelen, hanem a társadalom legfiatalabbjai is már okoseszközzel a kezükben rohangálnak.