Fogyni vagy nem fogyni? És ha igen, hogyan?

2022. március 11.

Minden harmadik hazai internetező felnőtt (32 százalék) idén úgy érzi, hogy a tavalyi súlyához képest felszedett pár kilót. Még ennél is nagyobb arányt képviselnek azok, akik fogyókúrázni terveznek 2022-ben: 44 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy szeretne veszíteni jelenlegi súlyából, ugyanakkor csak 30 százalék azok aránya, akik jelenleg tesznek is valamit azért, hogy fogyjanak.

Normál súly – túlsúly: mennyire jellemző?

Saját testsúlyával a felnőtt internetezők fele elégedett, és szintén ennyien vannak azok, akiknek a testmagasság és testsúly alapján számított BMI indexe a normál tartományba esik. A 25 feletti BMI index-szel* rendelkezőknek, vagyis a túlsúlyosnak számítóknak döntő hányada (83 százalék) jelezte, hogy fogyókúrázni szeretne. Nem meglepő talán, hogy a szebbik nem képviselői szeretnének inkább fogyni: a nőknek 51 százaléka, a férfiaknak csak 38 százaléka jelezte, hogy szívesen faragna mostani súlyából.

De hogyan is csináljuk?

A felnőtt internetezők 49 százaléka számolt be arról, hogy korábban életében már előfordult, hogy fogyókúrázott. Válaszadóinkat arról is kérdeztük, hogy tapasztalataik szerint melyik általuk alkalmazott módszer volt a leghatékonyabb abban, hogy közelebb kerüljenek a kívánt testsúlyhoz.

Top 5 fogyókúrás tipp - internetezőktől

  • 1- A netezők köréből 40 százalék említette top tippként a mozgás és sport mindennapokba való beiktatását (54 százalék próbált már így fogyni).
  • 2- A válaszadók egyharmada (33 százaléka) úgy látja, hogy a szénhidrátfogyasztás visszafogásával is jó eredményeket lehet elérni: ezt a módszert egyébként az internetezők fele próbálta már ki, amikor szeretett volna súlyából veszíteni.
  • 3- A főétkezéseknél kisebb adagok fogyasztására 23 százalék szavazott: az energiabevitel íly módon való csökkentését 52 százalék próbálta már a válaszadók köréből.
  • 4- Több zöldség és gyümölcs, illetve több folyadék fogyasztását javasolná a kérdezettek 18 százaléka, mert úgy tapasztalta, ez nagyban hozzásegítette régebben fogyókúrás céljainak elérését.
  • 5- A főétkezések közötti nassolás elkerülése 15 százalék szerint hatékony módszere annak, hogy csökkentsük a testsúlyunkat (ezzel már csak 39 százalék azonosul: a netezők ekkora hányada próbálja ezt mostanában a fogyása érdekében valóban betartani).

Sportolás havi rendszerességgel: a legnépszerűbb mozgásformák

Arról is kérdeztük válaszadóinkat, hogy szoktak-e sportolni, és ha igen, milyen sport áll közel hozzájuk, amit legalább havi szinten gyakorolnak. Az internetezők 38 százaléka jelezte, hogy sportol valamit, ami legnagyobb arányban (21 százalék) otthoni tornázást, edzést jelent.

A több mozgásformát is említők átlagosan kevésbé számítanak túlsúlyosnak: BMI indexük átlaga – igaz, csak 2-3 ponttal, de – alacsonyabb. A tendencia egyértelmű: minél többféle sportot gyakorol valaki, annál kisebb eséllyel kell túlsúllyal küzdenie. A nagyobb városokban élők összességében többféle mozgást említettek, ám abban, hogy a fővárosiak túlsúlyosabbak-e vagy a vidékiek, nem találunk jelentős eltéréseket.

A mozgásra legalább havonta odafigyelők 12 százalékának a biciklizés, 11 százalékának a gyaloglás (pl. gyorsgyaloglás, nordic walking), 8 százalékuknak pedig a futás jelenti a sportot (amit - ha nem is minden egyes nap - de legalább havonta gyakorolnak). Edzőtermekbe a netezők 6 százaléka jár, a többi sportot pedig ennél kevesebben űzik rendszeresen. A fiatalabb korosztályok felé haladva több rendszeresen sportolót találunk, akiknek így testtömeg indexe is nagyobb eséllyel számít a normál tartományba.

*A BMI a kg-ban számított testtömeg és a m-ben számított testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható. A BMI normál tartománya 20 és 25 közé esik, 20 alatti érték soványságot, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez. (Forrás: https://www.pharmindex-online.hu/kalkulatorok/bmi)

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

Friss híreink

Novemberi Rang Sorsolás 6 nyereménnyel az idén 25 éves Netpanelnél!

Az ebben az évben 25 éves születésnapját ünneplő Netpanel minden eddiginél szuperebb Rang Sorsolással készül az év végére! Most először az extra sorsolás történetében már Felfedező rangtól (16 kitöltött kérdőívtől) esélyes lehetsz!

3asUgrás röplabda közben!

A Nyerteseink ismét 5.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.