Milyen ajándékot és honnan?

2021. december 7.

Milyen ajándékot és honnan? 

Ahogy közeleg a karácsony, egyre inkább lehet törni a fejünket, kinek mit is ajándékozzunk a szűkebb-tágabb családi és baráti körben. November végi közvéleménykutatásunkban annak jártunk utána, milyen típusú ajándékok a legnépszerűbbek idén, illetve hogy a koronavírus helyzet előrehaladtával mely termékkategóriáknál válik egyre jellemzőbbé az online beszerzés. 

Ajándékozunk? 

A magyar lakosság döntő többsége készül a karácsonyra, és mindössze a válaszadóink kisebb hányada – 9 százaléka – a jelezte, hogy nem terveznek ajándékozást: vagy azért, mert nem engedhetik meg maguknak, vagy pedig amiatt, mert nem ezt tartják fontosnak. Az utóbbi csoportba tartozók elsősorban a családi együttlétre, a szeretet megélésére figyelnek oda, és sokaknál közülük közös ebéd, vacsora jelenti majd az ünneplést. 

Top ajándékok kicsiknek és nagyoknak: játék és ruhanemű 

Azok köréből, akik terveznek ajándékozni - és már többé-kevésbé meg is tudták mondani, milyen típusú ajándékban gondolkodnak - 32 százalék fog valamilyen gyerekjátékot vagy társasjátékot venni, ez a termékkategória tehát idén is „tarol” az ünnepi bevásárlásoknál. Ruhaneműk vagy kiegészítők vásárlását ajándékba ehhez hasonló arányban (31 százalékban) tervezi a felnőtt lakosság. 

Könyvek, kozmetikumok és hobbi-ajándékok 

A top ajándékötletek közé kerültek még a könyvek és a kozmetikumok, parfümök, mint klasszikus, jól bevált ajándékok (25, illetve 24 százalék említette). Hobbival kapcsolatos meglepetést 14 százalék tervez, háztartási kisgépet vagy egyéb elektronikus cikket pedig 11-11% venne ajándékba ez év karácsonyára. 

A nem kézzel fogható ajándékok világa 

Összességében a válaszadók 17 százaléka számolt be arról, hogy nem kézzel fogható ajándékkal, hanem valamilyen élményre szóló jeggyel vagy szabadon költhető utalvánnyal lepi meg szeretteit: ez lehet színház- vagy koncertjegy, élményajándékra szóló jegy, utazás, vagy éppen valamely pláza vagy márkaüzlet saját vásárlási utalványa, esetleg szállás voucher. 

Online ajándékvásárlás 

A különböző ajándéktípusoknál változatosan alakul azok aránya, akik elsősorban online beszerzésre törekednek, és sokaknál még rugalmasan alakulhat, hogy személyesen vagy online fogják megvásárolni egy-egy ajándékot. 

Elsősorban az X-Box, a Play Station, valamint a tabletek, számítógépek, laptopok és általában véve a számítógépes kiegészítők online beszerzésében számít a lakosság otthonosnak: azok köréből, akik ilyen ajándékot terveznek 67-71% százalék online (vagy online is) szeretné ezeket az eszközöket megvenni. 

A színházjegyeket, koncertjegyeket és művészeti előadásokra szóló jegyeket is nagyrészt a világhálón át gondolják megvásárolni az ilyen élmény-ajándékot fa alá tévők: 53 százalék az ajándékba szánt jegyet vagy utalványt kizárólag online fogja beszerezni. Az élmény-ajándékot tervezőknél is hasonló ez az arány (54 százalék). 

A könyvet ajándékozók 63 százaléka, a háztartási kisgépeket adni tervezők 55 százaléka mondta kérdésünkre, hogy vagy kizárólag online módon, vagy online is fogja intézni a vásárlást. 

 

Az, hogy az ajándékok kisebb-nagyobb részét online veszik meg, az átalagosnál még mindig jellemzőbb a férfiakra. Ebben nem általánosíthatunk ugyanakkor teljeskörűen: míg a nők 54 százaléka ma már a ruhák és kiegészítők beszerzését online vagy online is tervezi, a férfiak köréből csak 46% van így ezzel, a többiek ruhaneműt inkább személyesen vásárolnak. 

Leginkább a számítógépes és internethasználati eszközök terén mondhatjuk el, hogy döntően a férfiak körében hódít a webáruházból történő vásárlás: náluk 86-90 százalékban jöhet szóba ezek online megvétele (a nőknél csak 10-14%-ban). 

 

Forrás: Az adatok a Netpanel 2021. novemberi online kérdőíves felmérésből származnak. Az országosan reprezentatív kutatást a 18-65 év közötti magyar lakosság körében végeztük. 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány

Kapcsolódó sorsolás: 2023. 12. havi sorsolás

Friss híreink

A 2023. II. Rang Sorsolás nyertese

Idei második Rang Extra sorsolásunkat olyan tagunk nyerte, aki Halhatatlan rangú, és december 1-ig összesen 623 db Netpaneles kérdőívet töltött ki. Ő lett a Heinner kávéfőző boldog tulajdonosa.

Az októberi Netpanel sorsolásnál ez a kis mókus segédkezett nekünk!

14 Nyertest választottunk!