Milyen ajándékot és honnan?

2021. december 7.

Milyen ajándékot és honnan? 

Ahogy közeleg a karácsony, egyre inkább lehet törni a fejünket, kinek mit is ajándékozzunk a szűkebb-tágabb családi és baráti körben. November végi közvéleménykutatásunkban annak jártunk utána, milyen típusú ajándékok a legnépszerűbbek idén, illetve hogy a koronavírus helyzet előrehaladtával mely termékkategóriáknál válik egyre jellemzőbbé az online beszerzés. 

Ajándékozunk? 

A magyar lakosság döntő többsége készül a karácsonyra, és mindössze a válaszadóink kisebb hányada – 9 százaléka – a jelezte, hogy nem terveznek ajándékozást: vagy azért, mert nem engedhetik meg maguknak, vagy pedig amiatt, mert nem ezt tartják fontosnak. Az utóbbi csoportba tartozók elsősorban a családi együttlétre, a szeretet megélésére figyelnek oda, és sokaknál közülük közös ebéd, vacsora jelenti majd az ünneplést. 

Top ajándékok kicsiknek és nagyoknak: játék és ruhanemű 

Azok köréből, akik terveznek ajándékozni - és már többé-kevésbé meg is tudták mondani, milyen típusú ajándékban gondolkodnak - 32 százalék fog valamilyen gyerekjátékot vagy társasjátékot venni, ez a termékkategória tehát idén is „tarol” az ünnepi bevásárlásoknál. Ruhaneműk vagy kiegészítők vásárlását ajándékba ehhez hasonló arányban (31 százalékban) tervezi a felnőtt lakosság. 

Könyvek, kozmetikumok és hobbi-ajándékok 

A top ajándékötletek közé kerültek még a könyvek és a kozmetikumok, parfümök, mint klasszikus, jól bevált ajándékok (25, illetve 24 százalék említette). Hobbival kapcsolatos meglepetést 14 százalék tervez, háztartási kisgépet vagy egyéb elektronikus cikket pedig 11-11% venne ajándékba ez év karácsonyára. 

A nem kézzel fogható ajándékok világa 

Összességében a válaszadók 17 százaléka számolt be arról, hogy nem kézzel fogható ajándékkal, hanem valamilyen élményre szóló jeggyel vagy szabadon költhető utalvánnyal lepi meg szeretteit: ez lehet színház- vagy koncertjegy, élményajándékra szóló jegy, utazás, vagy éppen valamely pláza vagy márkaüzlet saját vásárlási utalványa, esetleg szállás voucher. 

Online ajándékvásárlás 

A különböző ajándéktípusoknál változatosan alakul azok aránya, akik elsősorban online beszerzésre törekednek, és sokaknál még rugalmasan alakulhat, hogy személyesen vagy online fogják megvásárolni egy-egy ajándékot. 

Elsősorban az X-Box, a Play Station, valamint a tabletek, számítógépek, laptopok és általában véve a számítógépes kiegészítők online beszerzésében számít a lakosság otthonosnak: azok köréből, akik ilyen ajándékot terveznek 67-71% százalék online (vagy online is) szeretné ezeket az eszközöket megvenni. 

A színházjegyeket, koncertjegyeket és művészeti előadásokra szóló jegyeket is nagyrészt a világhálón át gondolják megvásárolni az ilyen élmény-ajándékot fa alá tévők: 53 százalék az ajándékba szánt jegyet vagy utalványt kizárólag online fogja beszerezni. Az élmény-ajándékot tervezőknél is hasonló ez az arány (54 százalék). 

A könyvet ajándékozók 63 százaléka, a háztartási kisgépeket adni tervezők 55 százaléka mondta kérdésünkre, hogy vagy kizárólag online módon, vagy online is fogja intézni a vásárlást. 

 

Az, hogy az ajándékok kisebb-nagyobb részét online veszik meg, az átalagosnál még mindig jellemzőbb a férfiakra. Ebben nem általánosíthatunk ugyanakkor teljeskörűen: míg a nők 54 százaléka ma már a ruhák és kiegészítők beszerzését online vagy online is tervezi, a férfiak köréből csak 46% van így ezzel, a többiek ruhaneműt inkább személyesen vásárolnak. 

Leginkább a számítógépes és internethasználati eszközök terén mondhatjuk el, hogy döntően a férfiak körében hódít a webáruházból történő vásárlás: náluk 86-90 százalékban jöhet szóba ezek online megvétele (a nőknél csak 10-14%-ban). 

 

Forrás: Az adatok a Netpanel 2021. novemberi online kérdőíves felmérésből származnak. Az országosan reprezentatív kutatást a 18-65 év közötti magyar lakosság körében végeztük. 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

Friss híreink

Novemberi Rang Sorsolás 6 nyereménnyel az idén 25 éves Netpanelnél!

Az ebben az évben 25 éves születésnapját ünneplő Netpanel minden eddiginél szuperebb Rang Sorsolással készül az év végére! Most először az extra sorsolás történetében már Felfedező rangtól (16 kitöltött kérdőívtől) esélyes lehetsz!

3asUgrás röplabda közben!

A Nyerteseink ismét 5.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.