Streaming televíziózás avagy a Netflix és társai

2021. október 20.

Ha a hétköznapi kikapcsolódásra, szórakozásra gondolunk, sokunkban felvillannak kedvenc sorozatunk részei vagy egy jó film, amit alig várunk, hogy egy hosszúra sikerült nap után megnézhessünk. Van, aki lazítás céljából is tudatosabban néz tévét vagy választ „esti filmet”, de van olyan is, akinél leginkább a csatornákon való ide-oda kapcsolgatás, vagy csak háttértelevíziózás a jellemző. Abban biztosan megegyezhetünk, hogy sokunk életében jelentős szerepet játszik a tévés tartalomfogyasztás, mint hétköznapi kikapcsolódás.  Októberi online felmérésünkben az online streaming televíziós szolgáltatások hazai igénybevételének jártunk utána. 

Mit nézünk, hol nézzük? 

A lakosság köréből ma már 34% előfizetője a streaming oldalak valamelyikének, legtöbben a Netflix és az HBO GO szolgáltatásait veszik igénybe - derült ki őszi kérdőíves vizsgálatunkból, amely lakossági körben, 1000 fő megkérdezésével készült. 

Az ismertségben is élen járó Netflix platformot a 18-65 év közötti lakosság 24%-a használja: ez a szolgáltató a tartalomfogyasztók korától, nemétől, lakhelyétől és végzettségétől függetlenül szerepel az előkelő első helyen. A sorban utána következő legpopulárisabb streaming szolgáltató az HBO GO a lakosság 14%-át tudhatja előfizetői között. A többi streaming szolgáltató használata hazánkban még nagyon alacsony arányú, közülük a Disney+ felületet érdemes megemlíteni (a lakosság közel 3%-a használja), illetve az Apple TV-t és az Amazon Prime-ot (ezeket 2-2% nézi). 

Mit nézünk leginkább? – kedvenc műfajok a streaming műsorkínálatból 

Ha már a kikapcsolódásról beszélünk, elmondható, hogy többségünk tényleg a könnyedebb műfajokat kedveli: az általunk megkérdezettek nagy része, 60 százaléka leginkább vígjátékokat néz a streaming oldalakon. A második helyen az izgalmakat ígérő akció filmek állnak 44 százalékkal, majd ezt követik a thrillerek 39 százalékkal.  

A top öt leginkább streamelt műfaj között helyet kapott még a dokumentumfilm és a fantasy is: előbbit legnagyobb arányban az ötven év felettiek nézik, utóbbi népszerűsége pedig a 30 és 40 közöttiek körében a legnagyobb. 

Bizonyára nem okoz meglepetést senki számára, hogy a nagy klasszikust, a romantikus műfajt két és félszer annyi nő választja, mint férfi, így igazolva a sztereotípiát. A horror pedig a fiatal, 18 és 29 évesek körében a legnépszerűbb.  

Amiért mindez vonzó: választék, rugalmasság, ingyenes próbaidőszak 

A streaming TV platformok előfizetőinek 64 százaléka ennek a szolgáltatásnak a három legnagyobb előnye közé sorolta, hogy sokkal nagyobb választékban állnak rendelkezésre filmek és sorozatok, mint a hagyományos (analóg) televízió esetében. További 61%-uk számára nagyon fontos szempont, hogy bármikor leállíthat, tovább nézhet vagy akár újra elkezdhet nézni a kiválasztott tartalmat. Ez a flexibilitás tehát számukra sokkal vonzóbb, mint a televíziók hagyományos fix programrendje.  

A streaming platformok népszerűségét csak fokozza, hogy egyszerre több eszközön (TV-n, laptopon, okostelefonon stb.) is nézhetőek kedvenceink, és úgy tűnik, hogy az ingyenes próbaidőszak biztosítása segíti a legnagyobb mértékben az online szolgáltatókat az újabb és újabb előfizetők bevonzásában: azok köréből, akik jelenleg (még) nem előfizetők egyik streaming felületen sem, 44% a bármikor lemondható ingyenes kipróbálást tartja a szolgáltatás leghívogatóbb előnyének. 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. április havi sorsolás

Friss híreink

3asUgrás trambulinon!

A Nyerteseink ismét 6.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.

Rang sorsolás már negyedszer!

A legelhivatottab Tagjaink versenye évente kétszer.