Házasságpártiak a fiatalok?

2021-05-20

Tízből kilenc fiatal el tudja képzelni, hogy élete hátralevő részét ugyanazzal az emberrel élje le – derült ki a Netpanel kutatásából, amely a 18-35 éves magyar lakosság megkérdezésével készült.

Ennek a korosztálynak negyede él házasságban, és közel kétszer ennyien mondták rajtuk kívül, hogy terveik között szerepel a házasság. 20 százaléknak nincs még határozott elképzelése ez ügyben, és 11 százalék nyilatkozta, hogy nem akar megházasodni. Az elutasítók fő indoka az volt, hogy nem tulajdonítanak semmilyen plusz jelentőséget a házasságkötésnek egy párkapcsolathoz képest, csak formalitásnak tekintik. A megkérdezettek csupán 3 százaléka nyilatkozta, hogy senkivel nem tudja magát elképzelni hosszú távú kapcsolatban.

És hogy miért tűnik jó ötletnek a házasság sokak számára? A kutatásból az derül ki, hogy a szerelem a legfőbb mozgatórugójuk (72%), amiért megházasodtak vagy megházasodnának. Szintén sokan gondolják, hogy ezzel kifejezik egymás iránti elköteleződésüket (51%), harmadik helyen indokként pedig a gyerekvállalás (37%) szerepel. Ezt követi a sok együtt töltött év, közösen átélt élmények (32%), és az is, hogy úgy gondolják, a házasság stabilitást ad az életüknek (30%). Úgy tűnik a válaszok alapján, hogy az anyagi szempontok és a társadalmi nyomás nem játszik jelentős szerepet a döntésben.

A megkérdezettek közel kétharmada számára fontos, hogy házasságban éljen élete során, és ennél is többen mondták, fontos számukra, hogy legyen gyerekük. Ebben a két kérdésben nem látható jelentős különbség a nők és férfiak elgondolásai között.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy milyennek képzelik az ideális társat hosszú távú párkapcsolat esetén. Férfiak és nők egyaránt úgy hiszik, a leglényegesebb tulajdonságok között kell szerepeljen az őszinteség, hűség és gondoskodás. A siker, ambíció, pénz az elvárások között csak a lista végén kullog mindkét nemnél. Akad azonban néhány jelentősebb eltérés is a két nem vágyai között. Amíg a férfiaknál 47%-kal első helyen szerepel a listán, hogy legyen vonzó külsejű a párjuk, addig a nők közül mindössze 15% jelölte ezt meg a TOP 5 tulajdonság között. Több férfi válaszolta, mint nő, hogy romantikus vagy okos társat keres, a nőknek pedig a családcentrikusság fontosabb, mint a férfiaknak.

Az is kiderült továbbá, hogy hosszú távú párkapcsolatban a legfontosabb szempont, hogy mit éreznek egymás iránt, ezt követi, hogy legyenek közös tervek, célok. Ettől hajszálnyit lemaradva szerepel a fontossági listán, hogy milyen a kapcsolatuk szexuális része. Úgy tűnik, hogy a család, barátok véleménye a párjukról nem tartozik a legjelentősebb szempontok közé.

Az ideális esküvő kapcsán a legtöbb kérdésben nagyon megoszlanak a vélemények a megkérdezettek körében. Körülbelül fele-fele arányban voksoltak kültéri vagy beltéri lakodalomra. Hasonló arányban szavaztak templomi szertartás mellett és ellen, valamint hogy kell-e ceremóniamester, vőfély vagy sem. A koronavírus helyzettől függetlenül is többen hajlanak arra, hogy maximum szűk családi, baráti körben tartanák a rendezvényt. Az esküvő időzítését illetően egyértelműen a nyár győzött (69%), ezt követi a tavasz (20%), majd az ősz (10%), téli esküvőről pedig mindössze 1% álmodozik.

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

150 000 Ft értékű Alza online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

150 000 Ft értékű Butlers online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

150 000 Ft értékű eMAG online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

50 000 Ft értékű Decathlon online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

50 000 Ft értékű Jysk online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

50 000 Ft értékű eMAG online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

5 000 Ft értékű Wolt online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

5 000 Ft értékű Alza online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

5 000 Ft értékű Bookline online vásárlási utalványTE DÖNTÖD EL, MIT VÁSÁROLSZ!

Kapcsolódó sorsolás: 2022 2. negyedéves sorsolás

Friss híreink

Utazunk idén nyáron?

A hazai lakosság egyötöde (19 százaléka) tervez kisebb-nagyobb biztonsággal legalább 6 vagy több napos külföldi utazást.  Idén nyáron azok köre, akik egészen biztosra veszik, hogy ilyen útra el tudnak menni, mindössze 8 százalékos. Sokan inkább rövidebb (legfeljebb 1-5 éjszakás) külföldi utakat terveznek (a magyarok 22 százaléka), de mire készül a nagy többség? Kiderül május végi online kérdőíves felmérésünkből.

Hosszabbítás!

További 1 hónapig nyerhetsz a Netpanel App-pal!