Még mindig divat a locsolkodás

2019. április 27.

Bár a húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, a 18-59 éves magyarok csupán 30 százaléka tekinti vallási ünnepnek. A többség a négynapos hétvégét inkább családi eseményként tartja számon, amelynek része a pihenés is – az emberek kétötöde ugyanakkor a hagyományokat, szokásokat is fontosnak tartja. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy míg Jézus feltámadása a megkérdezettek alig több mint egynegyedének jut elsőként eszébe a húsvétról, addig négyből hárman az ünnep valamelyik tradicionális elemét említik: a locsolkodást (25%), a húsvéti sonkát (19%), a hímes tojást és a tojásfestést (12%), valamint a húsvéti nyulat (11%).

Míg egyébként a tojásfestés egyértelműen a nők számára fontos szimbólum, addig a locsolkodás inkább a férfiak körében számít a húsvét legjellegzetesebb motívumának. És úgy tűnik, a gondolatot általában tettek is követik, hiszen 61 százalékuk tartja is ezt a hagyományt – és bár többségük csak a velük egy háztartásban élő hölgyeket locsolja meg, a locsolkodók kétötöde ennél távolabbra is merészkedik, és legalább néhány rokont, ismerőst is meglátogat. De ne gondoljuk, hogy a locsolkodás egy kiveszőben lévő hagyomány, ami már inkább csak az idősebb generációkban hódít – ugyanis legnagyobb arányban éppen a fiatalokra jellemző: a huszonéves férfiak háromnegyede előveszi húsvétkor a kölnit vagy a szódavizet. 88 százalék az előbbivel, 12 százalék pedig az utóbbival támad – érdekes jelenség egyébként, hogy a klasszikus megoldás, vagyis a vízzel történő locsolás manapság inkább a városokban népszerű.

És mi a helyzet a hölgyekkel? Nos, többségüknek nem kell aggódniuk, hogy „elhervadnak”, hiszen 72 százalékukat meg szokták locsolni húsvétkor, és ők jellemzően csokitojással, vagy egyéb édességgel honorálják a gesztust. Festett tojást csupán egyharmaduk ajándékoz, noha ennél többen – és egyre többen – vannak, akik az ünnep alkalmából tojásfestéssel is töltik az időt: a nők 40 százaléka szokott tojást festeni akár csak kedvtelésből, vagy ezzel is színesítve a húsvéti dekorációt.

A tojás persze a terített asztalokról sem hiányozhat. A magyarok négyötöde nem tudja elképzelni az ünnepet főtt tojás nélkül, de még ennél is fontosabb a húsvéti sonka, amit 87 százalék fogyaszt ilyenkor. A többség tormával, de a fonott kalács is sok helyen állandó eleme a húsvéti menünek.

A lakomát persze tradicionálisan negyvennapos böjt előzi meg, ilyen hosszú önmegtartóztatást azonban mindössze 3 százalék tart, és rövidebb – a nagyhétre, nagypéntekre korlátozódó – böjtöt is csupán 17 százalék. Míg tehát az ünnep kellemes hagyományait lelkesen őrizzük, ezt a lemondással járó – és egészségmegőrzés szempontjából sem mellékes – tradíciót csak minden ötödik magyar követi.

 

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

20.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Költsd, amire szeretnéd!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Használd fel szabadon a nyeredményed!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

20.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Rajtad múlik, mit választasz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Decathlon online vásárlási utalvány  Te mit vennél a 10.000 Ft-ból?

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os Emag online vásárlási utalvány  Vedd meg, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

10.000 Ft-os AJIKÁRTYÁK online vásárlási utalvány  Sok-sok felhasználási lehetőség, szuper márkák!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Konzolvilág XBOX online feltöltőkártya  Játssz tovább extra feltöltéssel!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Alza online vásárlási utalvány  Egy kis extra segítség, hogy megszerezd, amire vágysz!

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

5.000 Ft-os Bookline online vásárlási utalvány  Jól megérdemelt könyveid :-)

Kapcsolódó sorsolás: 2024. július havi sorsolás

Friss híreink

Novemberi Rang Sorsolás 6 nyereménnyel az idén 25 éves Netpanelnél!

Az ebben az évben 25 éves születésnapját ünneplő Netpanel minden eddiginél szuperebb Rang Sorsolással készül az év végére! Most először az extra sorsolás történetében már Felfedező rangtól (16 kitöltött kérdőívtől) esélyes lehetsz!

3asUgrás röplabda közben!

A Nyerteseink ismét 5.000 Ft-os vásárlási utalványokat vittek haza.